Duiven zijn prachtige vogels, maar als hun populatie in een stad of gebied te groot wordt, kunnen ze een serieus probleem vormen. Trottoirs worden glad van hun uitwerpselen, gebouwen verliezen hun charme door hun nesten en zonnepanelen presteren minder goed. Stadsduiven zijn vaak in slechte gezondheid en kunnen verschillende bacteriën, schimmels en virussen dragen, wat een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het reinigen van hun uitwerpselen is ook een lastige taak, aangezien elke duif ongeveer 14 kilo per jaar produceert.

Een diervriendelijke oplossing voor duivenoverlast is het vangen van deze vogels. Het vangen van duiven is zowel humaan als effectief. Door de 'vaste gasten' weg te vangen, kunt u een rustige periode verwachten. Een van de meest populaire methoden is het gebruik van een vangkooi. Deze kooien worden op tactische plaatsen geplaatst, met een rijkelijke hoeveelheid duivenvoer en een waterbron binnenin. Rondom de vangkooi moet zo min mogelijk voer worden gemorst, zodat de duiven weten waar ze naartoe moeten gaan.

 

De vangkooien moeten regelmatig worden gecontroleerd, meestal elke 1-2 dagen. Soms kan een webcam ook helpen om de kooien op afstand te monitoren. Zodra er een duif in de kooi zit, moet deze rustig en diervriendelijk worden verwijderd. Het dragen van een mondkapje en handschoenen is daarbij van groot belang. De gevangen duiven kunnen in een duiventransportkooi worden geplaatst en naar een andere locatie worden verplaatst.

De beste tijd om duiven te vangen is vóór het broedseizoen en in het najaar. Hoewel overlast van duiven het hele jaar door kan voorkomen, is het in de winter en zomer op zijn hoogtepunt. Door medio maart een vangactie in te plannen, kun je voorkomen dat er in de zomer nieuwe generaties voor overlast zorgen. Ook voorkom je zo dat jonge duiven achterblijven na een vangactie. Start vervolgens nog een vangactie in het najaar (na het uitvliegen van de jongen) om de populatie in bedwang te houden.

Door een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, kun je veel gedoe voorkomen. Wij zorgen voor de aanschaf van vangkooien, installatie, vangstcontroles, duiventransport en geruststelling van omstanders. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze jarenlange ervaring in het oplossen van vogeloverlast staat garant voor een efficiënte en professionele aanpak.